• PRESS BG news agency

OPERA EUROPA: СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ОПЕРАТА - 25 ОКТОМВРИ, Е ПОВОД ДА СПОДЕЛИМ РАДОСТТА С ВСИЧКИ ХОРАНа 25-ти октомври Opera Europa отбелязва световния ден на операта. Тази година за емблема е избран Бетовен. Opera Vision ще излъчи безплатен концерт с участието на изпълнители от шест континенти и изявления на посланиците на оперното изкуство и музиката по целия свят.


Ето изявлението, което направи г-н Николас Пейн, директор на Opera Europa:


"Тази година, когато животът на всички беше засегнат от глобалната пандемия и социалните несправедливости в света придобиха видимост и докоснаха по-широки общности, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога. Хората са издръжливи и в крайна сметка ще преживеят трудностите след затварянето. Те трябва да бъдат мотивирани от висша цел; такава, която включва твърдо отстояване на свободно общество с равни шансове. Благополучието е състояние както на тялото, така и на духа.


Ние (Opera Europa – бел.ред.) се стремим към култура, която е както регионална, така и глобална. Тя трябва да принадлежи и да включва всички, които са в нейната общност. В същото време тя трябва да обхване разнообразен, но свързан свят. Операта е международен език и нейните сюжети отразяват ценностите на свободата и толерантността.


Ето защо ние избрахме Бетовен, във връзка с 250-годишнината от рождението му, за наша емблема за 2020 г. Гигант на музикалното творчество, той също така олицетворява хуманитарното послание за всеобщото братство, което вдъхновява програмата ни на 25-ти октомври. Нашата онлайн платформа OperaVision ще предлага вокални изпълнения от шест континента заедно с послания от посланици по целия свят.


Световният ден на операта 2020 ще бъде жизненоважна сцена по пътя на операта към нейното възстановяване."


* * *


Световният ден на операта, който ще бъде отбелязан на 25 октомври, придобива допълнителен резонанс през 2020 г. поради преустановяването на театралната дейност, причинено от пандемията. Кризата ни принуждава да помислим за мястото на операта в обществото и да попитаме кога и как ще се възобновят представленията на живо.


Световният ден на операта 2020 е жизненоважна стъпка по пътя към нейното възстановяване - процес, който ще спомогне за нашата целеустременост. Докато възстановяваме икономиките си, ние се стремим да запазим работните места, а също и да обновим това, което допринася за физическото и психическото благосъстояние на хората. Могат ли хората да оцелеят без култура?


Opera Europa, Opera America и Opera Latinoamérica, в сътрудничество с Opera for Peace, ще предложат вокални изпълнения от шест континента заедно с послания от посланици по целия свят, включително: Ai Weiwei, Ernesto Ottone (UNESCO), Isabel Leonard, Brian Jagde, Elsa Dreisig, Peter Sellars, Golda Schultz and Nicole Car, както и младите артисти Raehann Bryce-Davis, Victoria Karkacheva и Leonardo Sánchez. Този безплатен празничен концерт, поръчан от OperaVision, ще бъде излъчен на множество платформи, за да се осигури по-голяма достъпност до събитието.


Opera Vision обединява 29 партньори от 18 държави и Ви кани да пътувате и да откривате разнообразието на операта, където и да пожелаете, когато пожелаете.

Последни публикации

Виж всички

Приказният коледен балет „Лешникотрошачката“ ще се играе през декември в Софийската опера

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | „Лешникотрошачката” е приказен балет в 2 действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, по музика на Пьотър Илич Чайковски. Либретото е по приказката на Ернс

МФ очаква дефицит по консолидираната фискална програма в размер на 183,2 млн. лв.

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към ноември 2020 г. се очаква да бъде отрицателно в разме

svetlina i blagosloviq - 2020.jpg

"Светлина и Благословия" -
благотворителна инициатива и концерт в подкрепа на децата от Дома за сираци в село Нови хан на Отец Иван и Отец Григорий.
Дарявайте директно по сметките на Дома.
Повече за кампанията - кликнете на банера! 

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now