• PRESS BG news agency

Филми от Европа, Азия и Америка ще се представят в Международния филмов фестивал в Бургас (BIFF)

Филми от Европа, Азия и Америка ще се прожектират в Международния филмов фестивал в Бургас, който стартира на 18 юли. Това научи PRESS BG news agency от г-жа Екатерина Кючукова - PR и медиен експерт, която е специален гост на фестивала.


„Ще представим много хомогенна селекция от фестивали в Берлинале, Ротердам и Венеция. Всички гости ще могат да се запознаят с нашата селекция от пълнометражни филми“, каза пред Екатерина Кючукова организаторът на филмовия фест Емил Ованесов.


В програмата са продукции на Португалия, Франция, Австрия, Унгария, Италия, Германия, Азербайджан, Куба, Мексико, Судан, България.


Зрителите ще имат възможност да гледат "Ще умреш на 20" на суданския режисьор Амжат Абу Алала, който оглавява Комитета за програмиране на Фестивала за независим филм в Судан и е представител на страната си в Арабския филмов институт. "Ще умреш на 20" разказва семейната история на младия суданец Музамил, роден с пророчеството, че ще умре на 20 години.


Португалският режисьор Жоао Нуно Пинто представя своя филм "Москито", който ни пренася на територията на Африка по време на Първата световна война. Изоставен от своя взвод, млад португалец се отправя на дълго и мъчително пътуване през мистичната туземска земя Макуа, извървявайки хиляди километри в търсене на своята мечта. Това е вторият пълнометражен филм на Пинто.

Мексиканският режисьор Самуел Киши се включва в BIFF с "Вълците", който разказва историята на малките Макс и Лео, които, емигрирайки в САЩ, попадат зад четири стени с мечтата да посетят "Дисни". Киши участва в надпреварата за Grand Prix of the International Jury in Generation Kplus for the Best Film на "Берлинале".


Ценителите на филмовото изкуство ще се насладят на лентата "Пирани" с режисьор Клаудио Джованези. Филмът, който получи приз за най-добър сценарий на фестивaл "Берлинале'2019", разказва за наркогрупа въоръжени тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол. Бургазлии и гостите на града ще могат да го гледат на 25-ти юли в двора на галерия "Георги Баев" от 21.30 часа.


Специалната филмова селекция на Международен филмов фестивал - Бургас се реализира с подкрепата на Австрийското посолство, Унгарския и Италианския културни институти в София.


Организаторите на Бургаския филмов фестивал са се погрижили и за децата. В програмата му са включени 6 филма, чиито анимационни герои ще могат да гледат деца на сцената „Охлюва“ в Морската градина до 24 юли.


Петчленно жури ще отличи филмите от конкурсната програма. Сред тях са унгарският режисьор и сценарист Ференц Тьорьок, австрийския режисьор Щефан Бохун и селекционера от Франция Денис Алканиз. В комисията по оценяване на продукциите ще бъдат и актьорът, музикант и режисьор Рушен Виденлиев, популярен с главните си роли във филмите „Снимка с Юки“ и „18% сиво“, както и операторът и фотограф Александър Станишев. Гости на фестивала ще бъдат режисьорът Борислав Колев, продуцентът Мария Ландова, актрисата Мариана Крумова с премиера на късометражния си филм „Свещеникът“. За феста пристигат и режисьорът Мартин Илиев, продуцентът на „Среща“ Ангел Иванов и режисьорът и сценарист на „Нощна смяна“ Еди Шварц.


Международният филмов фестивал Бургас '2020 се организира от фондация "Модерат" в партньорство с Община Бургас и на сайта "Черноморие". Всички събития в неговата програма ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.


Прожекциите са със свободен достъп и ще се проведат от 18 до 24 юли на сцената на културен център „Морско казино“ в Морската градина в Бургас.

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now