• PRESS BG news agency

УДЪЛЖИХА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА ДО 30-ТИ ЮНИ
PRESS BG news agency, София, Иван Върбанов | Министерският съвет прие решение, с което удължава срока на извънредната епидемична обстановка с 15 дни до 30 юни. Главният държавен санитарен инспектор е представил анализ и доклад на вниманието на министър Ананиев, който е внесъл предложението в правителството. Отчетени са всички фактори за оценка на обстановката в страната.


Повече от час и половина е била срещата на Щаба с министър-председателя Борисов за анализ на ситуацията.

Министър Ананиев посочи, че доц. Кунчев е категоричен, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В света носителите на КОВИД 19 са над 7 милиона, като броя на тези, които са починали е над 400 000 души. В България броя на заразените е 2 889 души, а починали - 167.

"Ниското равнище у нас се дължи на предприетите мерки - авансово и след това, от правителството, с което са локализирани огнищата на ниско равнище", посочи Ананиев.


Независимо от прилаганите мерки, трябва те да продължат още 15 дни. Няма нови мерки, които да се прилагат.


Заповедите на министър Ананиев са в сила. На първо място: продължава временното ограничаване на влизането на граждани от трети страни в България, с изключение на наши съседи и страни от Балканите: Черна Гора, Босна и Херцеговина, Сърбия. За всички останали страни от ЕС се очаква общоевропейско решение. На 15-ти юни ще има видеоконферентна връзка на ресорните министри. Евентуалното отваряне на границите се очаква да е от 1 юли.


На второ място: социална и физическата дистанции остават, както и хигиената, дезинфекцията и носенето на маски. Щабът е решил, че на закрити обществени места може да се препоръча на българските граждани да носят маски - театри, опери, оркестри. Да се спазва съответната дистанция или поне през един стол да бъдат хората, които седят на столове на общественото място. Задължително е носенето на маски в публични транспорт, където физическата дистанция не може да се поддържа и там вероятността от пренасяне на вируса е много голям.


На трето място: въвежда се временно ограничение на масовите мероприятия - спортни, културни. Новото е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30% от капацитетът на залата, а вече става 50% или през една седалка.


Продължава прецизният мониторинг на населените места и развитието на процесите, за да се предприемат съответните мерки. Важно е решението на Областните и на Общинските щабове.


Ще продължат наблюденията и съответно извършване на тестване на социални домове за възрастни хора, където има висок риск за заболяването от коронавирус. Ще се наблюдават и процесите в болниците.


Нараства броят на медицинския персонал, носител на КОВИД 19. Днес са 302, нови 5 случая - 2-ма лекари и 3 сестри.


Не бива да се създава впечатление, че удължаването на епидемичната ситуация, която се удължава ще е съпроводена с утежняване на нормалния живот на българина. Ако се налага ще се приложат и обратни мерки.0 коментари

Последни публикации

Виж всички

САЩ ще признават от влизащите граждани тестове за Ковид-19, одобрени от държавата на заминаване

PRESS BG NEWS AGENCY | Във връзка с изискването на САЩ всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят от 26 януари 2021 ч. отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът

Възобновят плановите операции

PRESS BG NEWS AGENCY | Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга о

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now