• PRESS BG news agency

СРЕЩАТА НА ВЪРХА В БРЮКСЕЛ ПРОДЪЛЖАВА

19 юли 2020 г.


Лидерите на ЕС продължават срещата си на върха в Брюксел. Лидерите на 27-те страни - членки ще се съберат отново, съобщи говорителят на Европейския съвет Баренд Лейтс.


Поредният ден от срещата на върха на лидерите на ЕС трябва да спомогне за постигане на съгласие по отношение на безпрецедентно високия бюджет от 1,074 трилиона евро и за фонда за възстановяване от епидемията от коронавируса на стойност 750 милиарда евро.


По време на проведените дискусии проличаха острите разногласия по въпросите как тези огромни суми да се изразходват и при какви условия.


Най-сложен остава въпросът с механизма за върховенството на закона, с който ще бъде обвързано отпускането на средствата. Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да наложи вето и на бюджета, и на плана, ако механизмът бъде приет. Италия внесе предложение за оценката, която да предшества отпускането на средства от фонда за възстановяване. Премиерът Джузепе Конте предлага тази оценка да се одобрява в рамките на 4 седмици от Съвета по препоръка на Европейската комисия със засилено квалифицирано мнозинство.


Очаква се да бъдат представени нови предложения в опит за постигане на компромис по плана за възстановяване от коронавируса, който се блокира от т.нар. "пестеливи" страни - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще докладва тези предложения първо на малки групи страни, а след това пред всичките 27.

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now