Търсене
  • PRESS BG news agency

СРЕЩАТА НА ВЪРХА В БРЮКСЕЛ ПРОДЪЛЖАВА

19 юли 2020 г.


Лидерите на ЕС продължават срещата си на върха в Брюксел. Лидерите на 27-те страни - членки ще се съберат отново, съобщи говорителят на Европейския съвет Баренд Лейтс.


Поредният ден от срещата на върха на лидерите на ЕС трябва да спомогне за постигане на съгласие по отношение на безпрецедентно високия бюджет от 1,074 трилиона евро и за фонда за възстановяване от епидемията от коронавируса на стойност 750 милиарда евро.


По време на проведените дискусии проличаха острите разногласия по въпросите как тези огромни суми да се изразходват и при какви условия.


Най-сложен остава въпросът с механизма за върховенството на закона, с който ще бъде обвързано отпускането на средствата. Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да наложи вето и на бюджета, и на плана, ако механизмът бъде приет. Италия внесе предложение за оценката, която да предшества отпускането на средства от фонда за възстановяване. Премиерът Джузепе Конте предлага тази оценка да се одобрява в рамките на 4 седмици от Съвета по препоръка на Европейската комисия със засилено квалифицирано мнозинство.


Очаква се да бъдат представени нови предложения в опит за постигане на компромис по плана за възстановяване от коронавируса, който се блокира от т.нар. "пестеливи" страни - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще докладва тези предложения първо на малки групи страни, а след това пред всичките 27.

Последни публикации

Виж всички

БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ГЕРМАНИЯ ЩЕ МОГАТ ДА НАПУСКАТ СТРАНАТА С ИЗТЕКЛИ ДОКУМЕНТИ ДО КРАЯ НА 2020 Г.

До края на годината Германия ще разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията на страната, когато държавата, която е издала документа, е о

Германия въвежда мерки за пристигащите и от областите София-град, Сливен и Разград

Министерството на външните работи на Германия е информирало българското Външно министерство, че като част от превенцията срещу коронавируса от събота, 24 октомври 2020 г., страната въвежда мерки спря

ПОЗИЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ВЪВ ВРЪЗКА С ИНТЕРВЮТО НА ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията е разработен в изпълнение на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2020 г. от работна група, създадена със заповед

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now