• PRESS BG news agency

СОФИЙСКАТА ОПЕРА НА КУЛТУРЕН ПОХОД СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА

Актуализирано: 1 Сеп 2020

Автор: Иван Върбанов

София, 14 май 2020 г.

Софийската опера и балет има своята генерална мисия на културен и духовен център на страната. И ако в мирно време, тя е призвана да създава и показва високо изкуство в оперния и балетен жанр, да бъде безспорен лидер в музикално-сценичните изкуства, да налага новите посоки и да отстоява традицията и престижа на българската певческа и балетна школа по света, то днес - в новото време, когато преосмисляме всичко, се налага и нова отговорност.

И тя е аналогична и резонансна на всички онова, което са правили големите български умове, личности, мислители, творци, съзидатели през Възраждането. Да бъдат водачи и да създават Светлина, да въздигат новите храмове на духа, познанието, културата, книжнината.

Със сигурност живеем вече в нова епоха, в нов свят.

Нужно е ново въздигане.

Затова и най-естествена би била ролята на Софийската опера и балет да положи началото и да даде отново пример на другите войни на културата, че е нужно нацията да бъде подкрепена и възпламенена за нов подем.

Виждам ролята на Софийската опера и балет като водач в един национален КУЛТУРЕН ПОХОД СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА.

Летният сезон на Софийската опера и балет, която традиционно излиза на много открити сцени и реализира самостоятелно редица фестивали в страната, би могъл да бъде стартиран символично на 1-ви юни, например.

И понеже днес всичко е ново и друго, то би могъл да бъде под надслов, кодиращ новото начало: "SOFIA OPERA AND BALLET OPEN AIR` 2020" - идея за старт на една нова инициатива, която да е и алгоритъм за другите културни институти в страната. Изкуство за хората въпреки войната с коронавируса. 

Защото музиката е едно от космическите блаженства на Земята, което  премахва границите, слива световете в хармония и отключва полета на духа, въображението, сетивата, кодира с висша вибрация изпълнителите и публиката, за да ги презареди със сила и чистота на духа, да ги осени с нови прозрения и сила, да ги прероди.

Имаме нужда и ще очакваме SOFIA OPERA AND BALLET OPEN AIR` 2020 - културният поход на първия оперен театър на България, примерът на хората на духа и изкуството срещу пандемията. 

Дали ще е във формат "Опера на стадиона" из цялата страна, дали ще е ситуиран на летни открити сцени в големите пространства - Борисова градина, площади, исторически местности, на суша или вода - е въпрос на оценка и избор на мениджмънта на културната ни институция. 

Културен поход срещу пандемията е нужен безапелационно. 

Сега!

Привилегия за днешните творците и ръководството на Софийската опера и балет е да излъчат своите послания и да покажат отново висотата и силата на изкуството си, което винаги побеждава.

И затова остава във времето!

Последни публикации

Виж всички

7-дневната карантина при влизане във Франция не е задължителна, а е силно препоръчителна

PRESS BG NEWS AGENCY | Френските власти обявиха уточнения по повод изискваната 7-дневна карантина. По информация на посолството ни в Париж изолацията не е задължителна, а силно препоръчителна. Френски

Дружествата на СБЖ в БНР репликират проекта за правила за оценяване на служителите

Иван Върбанов София, 23-01-2021 Дружествата на СБЖ в Българското национално радио репликират проекта на Правилата за оценяване на служителите в радиото. Становището си изразяват в писмо до генералният

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now