• PRESS BG news agency

ПОДПОЛКОВНИК ОТ НАЦИОНАЛНАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА Е УЧАСТВАЛ В ПРЕСТЪПНА ГРУПА

Установено е, че ръководител на организирана престъпна група е действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана с чин подполковник. С оглед работата му, същият притежава специални технически умения, свързани с взривни вещества и устройства. Служебните му задължения били свързани с обезпечаване охраната на масови мероприятия и охрана на лица.

„Видно от изготвена по делото експертна справка по назначена техническа експертиза на иззетия мобилен телефон, ползван от служителя на НСО, се установява активната му комуникация с действащи магистрати, бивши министри, адвокати и държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една масонска ложа. С тях са обменяли доклади, снимки на документи, касаещи фирми, български и чужди лични документи на граждани, номера на дела и преписки, включително и удостоверения и постановления на Софийска районна прокуратура“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В съдържанието на телефона са открити проучвателни доклади за различни лица, съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на предвижване. „В тази връзка Военна-окръжна прокуратура ще прецени дали да отдели материали от досъдебното производство за евентуално извършени престъпления от съдии и прокурори, както  и от други членове на ложата за търговия с влияние, така нареченото уреждане на дела“, поясни Сийка Милева.

При претърсване и изземване в личния  автомобил на служителя на НСО, който е и ръководител на сочената ОПГ, с който е отишъл да изпълнява служебните си задължения, по време на наряд е открито специално техническо средство за установяване на подслушвателни и проследяващи устройства.

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел  срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза още говорителят на главния прокурор.

Поръчител е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата. Той е обещал значителна парична сума за изпълнение на убийство. Според събраните доказателства, част от обещаната сума в размер на 50 хил. лева е разпределена между физическия извършител  и помагача.

По време на разследването е установено, че поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер, марка и модел на автомобила, който ползва. С цел изследване на нейните навици и маршрути на придвижване, на колата й е монтирано специално техническо средство GPS тракер, чрез което била проследявана в реално време.

Моторът, шофиран от извършителя на престъплението, е купен по обява в интернет, след това е бил сменен цветът и визията му, за да бъде трудно проследим. Мотоциклетът предварително бил изпробван технически, за да е сигурно, че ще послужи безотказно. В деня на убийството жертвата е била проследена с него от физическия извършител.

„С цел да бъде прикрит пистолета със заглушител, той държал  букет с изкуствени бели рози, което опровергава тиражираната в медиите версия за любовен мотив в убийството. След извършване на престъплението физическият извършител се е оттеглил по предварително планиран маршрут до водоем край Чепинци, където е намерен изхвърленият мотоциклет“, обясни Сийка Милева.

Началникът на националната полиция Христо Терзийски потвърди, че жената е  убита заради неуредени финансови отношения: „Тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари. Самата тя се е оплаквала, че я изнудват“, поясни Терзийски.

От извършени претърсвания и изземвания в обитаваните от обвиняемите жилища са намерени и иззети наркотични вещества и множество боеприпаси за различни видове огнестрелни оръжия.

В началото на месец май тази година с оглед събрани доказателства за наличие на организиран престъпна групна (ОГП) Софийска градска прокуратура е изпратила по компетентност в Специализирана прокуратура материалите от досъдебното производство за извършеното на 10 октомври 2019 год. в гр. София предумишлено убийство на жена. След извършени множество действия по разследването е установена организирана престъпна група създадена с цел разпространение на наркотични вещества, силови действия, изнудвания, принуди, както и поръчкови убийства, действала в периода от януари 2019 г. до месец май 2020 г. За ръководене и участие в сочената ОПГ са привлечени три лица, спрямо които е постановено задържане за срок от „72 часа“ и предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

7-дневната карантина при влизане във Франция не е задължителна, а е силно препоръчителна

PRESS BG NEWS AGENCY | Френските власти обявиха уточнения по повод изискваната 7-дневна карантина. По информация на посолството ни в Париж изолацията не е задължителна, а силно препоръчителна. Френски

Дружествата на СБЖ в БНР репликират проекта за правила за оценяване на служителите

Иван Върбанов София, 23-01-2021 Дружествата на СБЖ в Българското национално радио репликират проекта на Правилата за оценяване на служителите в радиото. Становището си изразяват в писмо до генералният

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now