• PRESS BG news agency

ПОДДРЪЖНИЦИ НА ТРЪМП АТАКУВАХА КАПИТОЛИЯ. СЛЕД ЧЕТИРИ ЧАСА ВЛАСТИТЕ ОБЕЗОПАСИХА КОНГРЕСА

PRESS BG NEWS AGENCY, 7 януари 2021 г. | Водещата световна новина: Поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия.


Президентът Доналд Тръмп трябва да предаде контрола над Белия дом на новоизбрания президент Джо Байдън след 14 дни.


> Тръмп се опитва да оправдае хаоса в Капитолия


Докато сцените на хаос и агресия продължаваха в столицата на страната, докато светът наблюдаваше, Тръмп за пореден път публикува в Туитър повторение на твърдението си, че президентските избори са му откраднати и така изглежда се опитва да оправдае щурма на Капитолия, който той насърчи по-рано през деня.


Джордж Буш: "Ужасен съм от безразсъдното поведение на някои политически лидери след изборите и от липсата на уважение, проявено днес към нашите институции, традициите и правоприлагането им."


И още: "Насилственото нападение над Капитолия, и прекъсването на конституционното заседание на Конгреса, беше извършено от хора, чиито страсти бяха разпалени от фалшиви надежди. Въстанието може да причини сериозни щети на нацията и репутацията ни. В Съединените щати основната отговорност на всеки патриотичен гражданин е да подкрепя върховенството на закона. За тези, които са разочаровани от резултатите от изборите: Страната ни е по-важна от политиката в момента. Нека длъжностните лица, избрани от хората, бъдат оставени да изпълнят своите задължения и да представляват нашите гласове - в мир и безопасност", продължи Буш.


Сенатът възнамеряваше да завърши удостоверяването на изборите тази вечер. Изборните бюлетини са били спасени като са позиционирани на сектори на пода на Сената.


Националната гвардия на окръг Колумбия, Полевият офис на ФБР във Вашингтон, Тайните служби на САЩ, Федералните служби за защита и Столичното полицейско управление реагират на атаката в Капитолия на САЩ, за да подпомогнат полицията. Разполагат се и служители на митниците и граничната охрана.


Бившият губернатор на републиканската партия в Ню Джърси - Крис Кристи, призова президента Доналд Тръмп да поиска от протестиращите да напуснат територията на Капитолия. "Президентът предизвика този протест. Той е единственият, който може да го спре."


Избраният за президент на САЩ - Джо Байдън, направи изявление, в което подчерта, че американската демокрация е подложена на огромна заплаха. "В този час нашата демокрация е под безпрецедентна атака. Нищо подобно не сме виждали в модерната история. Сцените на хаос в Капитолия не отразяват истинската Америка, не представляват истинската ни същност. Призовавам тази тълпа да се изтегли и да позволят на демокрацията да продължи напред. Президентът Доналд Тръмп трябва да се появи по национална телевизия и да поиска да бъде сложен край на тази обсада", каза Байдън.


Тръмп направи очакваното изявление чрез едноминутно видео, излъчено през всички социални платформи, в което отправи посланието си така: "Аз познавам болката ви, знам, че сте наранени. Ние видяхме избори, които бяха откраднати от нас. Но вие трябва сега да си отидете вкъщи, ние трябва да имаме мир, ние трябва да имаме законност и ред", заяви Тръмп.


В Туитър президентът Тръмп написа: "Моля, всички в Капитолия да запазят мира. Без насилие! Не забравяйте, НИЕ сме партията на закона и реда - уважение и респект към закона и към нашите велики мъже и жени в синьо. Благодаря Ви!"


Американските власти обявиха Капитолия за "обезопасен" четири часа след окупацията от привърженици на Тръмп.


Председателят на камарата Пелоси съобщr, че лидерите на Конгреса са решили да възобновят съвместната сесия тази вечер, за да удостоверят победата на новоизбрания президент Байдън, след като Капитолия бъде обезопасена и службите за сигурност разрешат продължаването на работата.


Жената, която беше застреляна в Капитолия по време на безредици, беше обявена за мъртва в районната болница, потвърждават от полицията.


Twitter обяви, че е заключил акаунта на президента Тръмп за 12 часа и за първи път предупреди, че може да го спре завинаги.


<редактор: Иван Върбанов, 07-01-2021, 2:45 Bg Time>

Последни публикации

Виж всички

МВнР прави всичко възможно да гарантира правото на вот на максимален брой наши сънародници в чужбина

PRESS BG NEWS AGENCY, София, 17-01-2021 г. | Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина. Задачата на създадената от вицепремиера Ек

САЩ ще признават от влизащите граждани тестове за Ковид-19, одобрени от държавата на заминаване

PRESS BG NEWS AGENCY | Във връзка с изискването на САЩ всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят от 26 януари 2021 ч. отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now