• PRESS BG news agency

ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА "БАЛКАНСКА РОМАНСИАДА" ИЗЛЪЧИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ ЗА 2020 ГОДИНААвтор: Иван Върбанов

Списание "Българска опера"

PRESS BG NEWS AGENCY


Балканска Романсиада. Това е красивото име на фестивала - конкурс за руски класически романси и песни, който се проведе за 8-ма поредна година в София. Музикалното събитие стартира на 7-ми ноември в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в София. Тази година участие взеха 15 изпълнители на живо и 10 онлайн певци. Международните състезатели - певци представяха Северна Македония, Гърция САЩ, Кипър, Украйна, Германия и Китай.


Организатор е Балканската асоциация на руските сънародници под патронажа на посолството на Руската Федерация у нас и с подкрепата на Россътрудничество.


Конкурсът бе съобразен с противоепидемичните изисквания на здравните власти в Република България, уточняват от организационния комитет на Баканска Романсиада.


Балканска Романсиада е кръг от Международния Московски конкурс за млади изпълнители на руския романс "Романсиада", създадена от заслужилата артистка на Руската Федерация - Галина Преображенская, която с много воля и стремление на духа отстоява и съхранява руската вокална култура и традиция. В различни държави, където той се провежда, се излъчват носители на голямата награда. Спечелилите "Гран При" от конкурсите, които се провеждат в различи части на света, получават възможността да участват в заключителната финална вечер, посветена на Международния ден на руския романс в Кремъл, в Москва и да се съизмерват с другите наградени певци.КОИ СА ЛАУРЕАТИТЕ ОТ БАЛКАНСКАТА РОМАНСИАДА В СОФИЯ?

Гран При

Радинела Василева


Първа награда:

Анна-Мария Иродоту

Моника Зашева

Анастасия Алтухова


Втора награда:

Василена Атанасова

Олга Цветкова

Любен Байчински


Трета награда:

Златина Хаджиева

Калина Пармакова (мис Романсиада)

Сие На


Даниела Янева, отличие за най-добър корепетитор!


Награждаването и Гала-концертът се проведе на 8-ми ноември 2020 г.Жури:


Проф. Благовеста Константинова

Проф. д-р Иванка Нинова, солистка на Софийската опера и балет

Петър Данаилов, оперен певец и преподавател

Вера Розова, оперна певица и преподавател


Ето и отзивите от участници и педагозите:


Златина Хаджиева: "Проф. Нинова, благодаря ви искрено за всяко едно усилие, което правите за мен и моето развитие и за всяко зрънце любов, с което ме дарявате по този стръмен, но прекрасен път. Обичам ви много! ❤"


Анна-Мария Иродоту: "Благодаря на този прекрасен човек, майка и педагог (проф. Иванка Нинова - бел.ред.), който не спира да вярва в мен и ми дава мотивация и сила да продължавам да вървя на този труден път който съм избрала."


Проф.д-р Иванка Нинова: "Завърши 8-та Балканска Романсиада! Сърдечни благодарности на Юлия Диханова и всички организатори на това събитие, което за осми пореден път събра любителите на руската музика. За всички участници и за публиката това беше празник, глътка въздух в трудното и ненормално време, в което живеем в момента! Благодаря на Снежана Абрашева за всеотдайната работа по подготовката на моите ученици!

Равносметката е: едно първо, едно второ и три трети места! Щастлива съм!"


Габриела Георгиева, солист на Софийската опера и балет, педагог: "Много съм щастлива и горда с нашите студенти (от класа на проф. Свилен Райчев): Моника Зашева - мецосопран, която е с първа награда и Любен Байчински - бас, с втора награда от конкурса "Романсиада". Сигурна съм, че е въпрос на време техните имена да започнат да се появяват по афишите на театрите в България и чужбина! На добър час, скъпи деца и попътен вятър! Вървете смело и решително със сигурни крачки към успеха, не правете нищо на всяка цена! Не спирайте да работите, защото тази професия се учи цял живот! Бързайте умно! Могат да ви забавят, но никой не може да застане на ВАШИЯ път, ако го следвате целеустремено. Обичам ви!

Поздравления и за Даниела Янева, отличена като най-добър корепетитор! Благодаря ти Дани за всеотдайността и любовта към тези млади хора! Прегръдки за всички ви!"


Оля Цветкова: "Тук е и многоуважаваният и обичан от всички нас , блестящ оперен изпълнител и вокален педагог Петър Данаилов ( мой приятел, който пръв ми подаде ръка, когато започнах да уча класическо пеене). Прекрасните мигове от Романсиада 2020 още отекват в сърцата ни. Ще ги запазим като мил спомен!"Юлия Диханова, организатор на конкурса в София: "Нашият конкурс - фестивал винаги е едно приятно преживяване, което се посреща с много вълнение от страна на изпълнителите. Знаете ли, има много красота на сцената и букет от талантливи певци, изобилие на красива музика. Тази година преобладаваха повече момичета в конкурсната програма. За съжаление, 5-тима от кандидатите бяха възпрепятствани и не можаха да участват заради тази ужасна болест, която върлува. Онлайн кандидатите ще бъдат журирани отделно. Благодаря на всички, които се явиха и участват в този празник на руската музика!".Участници, организатори и гости на фестивала бяха посрещнати от ръководителя на представителния офис на Россътрудничестово в България - Олга Широкова, директор на РКИТ.


Специалната награда на представителния офис на Росотрудничестово бе присъдена на младата българска певица Анжела Гелева.


Екипът ни честити на наградените и им желае попътен вятър в трудното отстояване на оперната кариера. Много успехи, радост и щастие на сцената! На добър час!

Снимки: Россътрудничество, личен архив, Фейсбук

Последни публикации

Виж всички

Приказният коледен балет „Лешникотрошачката“ ще се играе през декември в Софийската опера

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | „Лешникотрошачката” е приказен балет в 2 действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, по музика на Пьотър Илич Чайковски. Либретото е по приказката на Ернс

МФ очаква дефицит по консолидираната фискална програма в размер на 183,2 млн. лв.

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към ноември 2020 г. се очаква да бъде отрицателно в разме

svetlina i blagosloviq - 2020.jpg

"Светлина и Благословия" -
благотворителна инициатива и концерт в подкрепа на децата от Дома за сираци в село Нови хан на Отец Иван и Отец Григорий.
Дарявайте директно по сметките на Дома.
Повече за кампанията - кликнете на банера! 

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now