• PRESS BG news agency

ОНЛАЙН ТЪРГОВEЦ ВЪВ ФЕЙСБУК ПРОДАВА ПРОДУКТИ ЧРЕЗ ПОДВЕЖДАЩА КОМУНИКАЦИЯЧитатели сигнализират: ОНЛАЙН ТЪРГОВEЦ ВЪВ ФЕЙСБУК ПРОДАВА ПРОДУКТИ ЧРЕЗ ПОДВЕЖДАЩА КОМУНИКАЦИЯ


PRESS BG news agency


Профил във Фейсбук с име БЪЛГАРСКИ БИЛКОВИ МЕХЛЕМИ продава продукти, които са брандирани със снимката на Bilki.bg с разлика в цените.


Ако в сайта Bilki.bg например билковият мехлем "Лют червен пипер & черен оман" RADIKA струва само 5 лева, то въпросните продавачи от Български билкови мехлеми във Фейсбук ще Ви го продадат само за 11.90 лв. Единия брой!Такъв е случая с двете наши читателки от град Лом, които виждат рекламата във Фейсбук и си поръчват продукта.

Получават го от подател: фирма "ПАДАЛСКИ 2018" ЕООД - гр. Русе, с куриерската фирма ЕКОНТ. Трябва да заплатят общо 29.74 лв.Отварят си пратката и решавайки да поръчат още неща от онлайн - търговеца забелязват, че снимките са надписани с адрес на сайт Bilki.bg. Отиват на него и така откриват несъответствието в цените. Продуктът, за който са платили 11.90 лв. за бройка е можело да си го набавят за 5 лева. Разочаровани ни сигнализират.Проверявайки случая отидохме в профила на Български билкови мехлеми във Фейсбук, за да извървим пътя на клиента и наистина при запитване ни отговориха, че продуктът им струва 11.90 лв.

На пръв поглед няма нищо лошо всеки да продава стока на каквато иска цена.

Подвеждащата търговска комуникация се състои в това, че се използват снимки, които са брандирани с марката на друг търговски представител/субект - оторизирания и лицензиран представител - Bilki.bg. От там потвърдиха, че имат множество сигнали от техни клиенти за случаи като описания по-горе, но не могат да направят нищо. Уточниха, че те са лицензираните представители и трябва да се купува от тях.


В България има списък с акредитирани онлайн търговци от Изпълнителната агенция по лекарствата, закон за лечебните растения, правна уредба и наредба за билките. Има и Изпълнителна агенция по лекарствата, Комисия за защита на потребителите и Инспекторат към Министерството на здравеопазването.


Свободният пазар у нас дава възможност на всеки да продава на каквито иска цени, стига да има търсене. Пазарът сам определя всичко по закона - търсене/предлагане. Потребителите трябва сами да внимават от къде, какво и за колко поръчват. Спазването на законодателството остава функция на контролните органи.


Казусът буди единствено недоумението защо онлайн-търговецът във Фейсбук използва брандирани снимки на друга фирма? Това означава ли, че той няма лиценз да ги продава? Има ли споразумение между Bilki.bg и Падалски 2018 ЕООД за сътрудничество или тук става въпрос за нелоялна конкуренция и подвеждаща търговска комуникация?


Свързахме се по телефона с двете страни, за да чуем тяхното обяснение и коментар. Освен реакцията на служителите и обещанието, че ще предадат на техните шефове, че сме ги търсили, друг коментар към момента нямаме.


Очакваме становището на г-жа Анна Илиева - управител на Билки ЕООД, както и на фирмата - търговец "ПАДАЛСКИ 2018" ЕООД, чийто служител в офиса потвърди, че собственик е г-н Николай Падалски, но не може да ни свърже.


А вие внимавайте: от кого и за колко купувате!

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now