Търсене
  • PRESS BG news agency

НОИ НАКАЗВА ЖУРНАЛИСТ ЗАРАДИ ИСТИНАТА

Актуализирано: Сеп 1ЕКИП НА PRESS BG

София, 21 март 2020 г.


Безсрочна проверка на Националния осигурителен институт в две организации остави журналистът Иван Върбанов без полагаемите му се обезщетения и здравни. Проверка на PRESS BG и The News BG Reporter в масивите на НАП установи, че НОИ не е привел дори здравните осигуровки по сметката на НЗОК на Върбанов.


Екс главният секретар на Съюза на българските журналисти Иван Върбанов е лишен вече втори месец от получаването на постановените му суми за обезщетения заради решението на НОИ, след обжалване, да постанови две проверки – в Софийската опера и в Съюза на българските журналисти.


Казусът бе огласен преди дни в публикацията ни под заглавие: "НОИ спря обезщетенията на журналист заради административни пропуски на две организации"

Никой не отговаря КОГА ще завърши проверката, от констатациите на която ще следват и съответните решения. През това време журналистът търпи лишения и щети от неполучаването на първоначално присъдените суми.


ЗА КАЗУСА ПИШЕ И ЖУРНАЛИСТКАТА ЕЛИАНА МИТОВА В ПРЕСАТА


На 18 октомври 2019 година Върбанов се оттегля от СБЖ и прекратява трудовия си договор като Главен секретар. Позовава се на изтеклия мандат на ръководството. Два месеца по-късно – през декември 2019 г., той подава документи за обезщетение за безработица в НОИ. По закон мандатните длъжности ползват обезщетение в размер на 60% от трудовото възнаграждение в продължение на 12 месеца. Такива са казусите и с кметовете Но служителката, разглеждала случая с Върбанов, е счела, че случаят на журналиста на ръководна позиция в професионално-творческата синдикална организация трябва да бъде разгледан като молба за напускане. Длъжността член на Управителния съвет на СБЖ и Главен секретар имат мандат от 4 години – това е според Устава на организацията. След изтичането на тоя срок Върбанов сезира работодателя си, че се оттегля - точно заради изминалите четири години. Осигурителният институт обаче въобще не отчита обстоятелството за продължителността на на мандата, през който един екип ръководи единствената съсловна организация на журналистите. Фактът е дефиниран от съдебно решение и от устава на СБЖ. В Търговския регистър съвсем ясно е упоменато – дата на изтичане на мандата - 15-ти март 2019 година. Ръководството на СБЖ решава обаче да остане още 1 година и насрочва изборите за 14-15 март 2020 година. Преди дни от СБЖ обявиха, че отлагат провеждането на Отчетно-изборното събрание заради коронавируса ?!На практика Иван Върбанов получава само веднъж обезщетение, което е в размер на 9 лева дневно – за месец януари 2020-та. Върбанов обжалва разпореждането, издадено от Атина Петрова от НОИ. Настоява за преразглеждане на казуса. Молбата, входирана на 21 януари 2020 г., е насочена към Теодор Василов – директор на териториалното поделение на НОИ „София – град“. „Служителката от НОИ е пропуснала да отчете, че изборността в СБЖ е на всеки четири години. Заявлението за прекратяване на трудовия ми договор със СБЖ е изтълкувано неправилно като молба за напускане. Всъщност аз сезирах работодателя за старт на процедура за освобождаване от длъжност. От Търговският регистър черно на бяло се вижда, че мандатът на ръководството изтича на 15 март 2019 година“, защитава позицията си Иван Върбанов.


На практика Иван Върбанов е „наказан“ от НОИ. Той нито може да получи присъдените първоначално минимални обезщетения за периода януари – април, нито някой дава индикация, че ще преизчисли сумата така, както е предвидил осигурителният кодекс.


В житейски план екс Главния секретар е постъпил законово, морално и честно – не е останал на заплата и на длъжност след изтичане на периода, за който е бил избран. Решение, което е в контраст с останалите 14 члена на ръководството, решили да продължават да управляват. Оказва се, че ако в България човек постъпва честно и законно, то винаги е ощетен. Този казус е пример за тази болезнена житейска истина.


Трудният и заплетен казус се усложнява и от констатациите на НОИ, че Софийската опера е обявила срочен трудов договор с Иван Върбанов, без обаче той да е подписвал такъв. НОИ обаче вижда в системата договора, обявен от Операта и се чуди – грешка ли е, пропуск на авторитетната музикална институция ли е, или някакво несъответствие.

Нито в СБЖ, нито в Софийската опера! Такава е истината. Как се отглежда щерка студентка? Защото заплатата на съпругата, която работи в училище, не е висока. А бащата на Иван Върбанов е 96-годишен и около него също има много разходи.


За НОИ Върбанов се води по документи на работа на две места – в СБЖ, и в Операта. Само че, това не отговаря на реалността и той не взима нито стотинка от двете институции. А накрая, остава и без мизерните помощи заради административните грешки.


На никому не му пука от това! Как ще завърши тая сага? Ще заведе ли журналистът дело за претърпени щети от бездействието или грешките на институциите – това предстои да видим. Но дотогава остава на дневен ред най-важният въпрос - за хляба, за сметките и за оцеляването.


Иван Върбанов: "ЩЕ ВОДЯ ТАЗИ БИТКА ДОКРАЙ, ЗАЩОТО ТЯ Е ПРИНЦИПНА!"

Журналистът казва, че няма да отстъпи или да захвърли казуса ей така. И не заради 200-те лева, а защото за него това е битка за отстояването на принципите. "Никой няма да ме пречупи. Така или иначе останах без средства точно по празниците. Този казус продължава вече трети месец и изглежда, че няма да има решение скоро. Изгладувах своята истина и ще воювам докрай за постигането на Справедливост и Правда, ако ги има у нас. По-важното е, че искам и да разбера КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА? Има ли ДЪРЖАВА? На някой пука ли му какво се случва с обикновените граждани? Или всичко е само фарс, медийни изяви, речи пред камери, микрофони и прожектори? Може ли властта да е ефективна в името на Истината или всяка надежда за постигане на справедливост е обречена в реалния живот. Явно днес да си честен, почтен и да спазваш правилата е признак на слабост, глупост и наивност ... Вярвам, че СВОБОДАТА ЗАВИСИ ОТ НАС! Журналистиката не е престъпление!", заключава Иван Върбанов


ЕКИПЪТ НИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЛЕДИ СЛУЧАЯ.


Финалът засега остава О Т В О Р Е Н ...

<PRESS BG news agency, The News BG Reporter | online media>

Последни публикации

Виж всички

ПРОВЕЖДА СЕ НАЙ-МАЩАБНОТО УЧЕНИЕ НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ "БАЛКАНСКА СТЕНА" 2020

„Учението на Сухопътните войски „Балканска стена - 2020”, което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е най-мащабното през последните 20 години. В него участват над 2400 военнослужещи и око

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now