• PRESS BG news agency

МУЗЕЙ-ГАЛЕРИЯ "АНЕЛ" ПРЕДСТАВЯ СКУЛПТУРИ НА ПРОФ. ВАЛЕНТИН СТАРЧЕВНа 7 – ми Октомрви в Музей–галерия  „Анел” бе открита изложба  на проф. Валентин Старчев, СКУЛПТУРА - избрани произведения.

Значимото културно събитие бе посетено от негови приятели и творци от всички сфери на изкуството. Поетът Ангел Симеонов, който е и създател на Музей-галерия „Анел” заяви :

 „С тази изложба отбелязваме една 85 годишнина на един бележит и значим български творец-професор Валентин Старчев. Осемдесет и пет години е един дълъг, ползотворен творчески и житейски път. Осемдесет и пет години са мост между няколко епохи, между започването на Първото държавно рисувално училище през далечната 1896 година, през епохата на зрелия социализъм и стига до наши дни. Това е мост, който свързва класиците на няколко поколения.”

Професор Аксиния Джурова – куратор на изложбата, говори за дългия и трънлив път на „Старчето”, както ласкаво го нарече тя :

„Всяко време се изразява и себеизразява чрез изкуството. Тоест изкуството е паметта на времето, то носи времето в себе си. Какво е останало от миналото на света – пирамиди, храмове, скални рисунки, архитектурни обекти и т.н. Валентин Старчев е белязал времето със своите творби от 60-те години до днес. Житейският му и творчески път обхваща един огромен диапазон от големия успех до краха, да види пред очите си разрушаване на това, което е създал.”

Проф. Валентин Старчев се обърна към своите гости с думите : „От тези 85 години, 60 години аз съм ги отдал на моята любов изкуството,скулптурата. 60 години съм си в ателието, 60 години се занимавах със скулптура, рисуване, събиране на материали, събиране на картини на колеги. Въобще един живот, който ми минава през погледа и през съзнанието, който изведнъж сега, когато си го представя се оказа много сложен. Оказа се един път, който е с много пътеки, които се пресичат в пространството, пътеки, които са от различен характер, но са част от моя живот.

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now