Търсене
  • PRESS BG news agency

КАК ОПЕРНИТЕ ТЕАТРИ ПО СВЕТА ОТКРИВАТ СЕЗОНА?

Актуализирано: Окт 2АВТОР: ИВАН ВЪРБАНОВ *

1-ВИ ОКТОМВРИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗИКАТА Кенеди Център ще стартира сезон 2020/2021 г. с концерт на златния глас на Америка - Рене Флеминг и нейната колежка - Ванеса Уилямс. Събитието може да се гледа онлайн чрез новия сайт "On Stage". Цена: 15 долара.


Вашингтонската национална опера е канселирала всички спектакли до март 2021 г. Отпадат планираните продукции на "Фиделио" - единствената опера на германския композитор Лудвиг ван Бетховен (която беше планирана за октомври - ноември), "Никсън в Китай" на американския композитор Джон Адамс, "Борис Годунов" - с участието на Евгени Никитин и Елизабет Бишоп за февруари - март.


Парижката опера представя от 5-ти до 29-ти октомври "Звездите на операта". На сцената, в непосредствена близост до публиката, звездите на операта и водещите балетисти, съпровождани от пианисти и виолончелист, ще представят изключителна селекция от сола и дуети по музика на Сен Санс, Дебюси и Шопен.


Продукцията на млади певци от Академията "Бастиен и Бастиена" ще бъде представена от 16-и до 23-ти ноември. В периода ноември - декември е програмирана "Травиата". Следват "Кармен" от 16-и до 31-ви декември, "Вълшебната флейта" - януари февруари, "Трубадур" - януари март.


Ла Скала представя "Аида" от 6-ти до 19-ти октомври. На 22-ри октомври е концертът на знаменития германски тенор - Йонас Кауфман, с пиано. На 29-ти октомври ще се състои премиерата на балета в две действия "Жизел" на френския композитор Адолф Адам.


Большой е приготвил "Спящата красавица" за 1-ви октомври и концерт на артистите от оркестъра с камерна музика. Ще прозвучат творби на Шуберт и Дмитрий Шостакович. На 2-ри октомври ще бъде представена операта "Йоланта" от Пьотр Илич Чайковски по либрето на Модест Чайковски (творбата е написана по драмата на Хенрих Херц "Дъщерята на крал Рене"). На 4-ти октомври е "Стабат Матер {Пиета} - кантата за сопрано, алт и хор и струнен оркестър на Джовани Батиста Перголези, а на 7-ми октомври следва операта "Евгений Онегин" по музика на Чайковски и либрето по едноименния роман в стихове на Александър Пушкин.


Гран Театро де Лисео в Барселона открива с "Трубадур" на 1-ви октомври. Следват "Дон Жуан" - представленията са програмирани за октомври и началото на ноември, "Травиата" - през декември, "Хофманови разкази" - през февруари.

"Отело", "Танхойзер", "Бохеми", "Лучия ди Ламермур" и "Моята прекрасна лейди" закриват сезона.


Метрополитън взе изключително трудното решение да отмени целия сезон 2020-2021 въз основа на съветите на медицинските служби. Позицията на МЕТ е, че поради изискването стотици изпълнители да репетират и да бъдат в непосредствена близост един с друг и поради голямата аудитория на компанията, мениджмънтът е на мнение, че това не е безопасно. МЕТ ще възобнови дейността си в момента, когато ваксината против КОВИД 19 започне да се използва и се установи имунитет в хората. По мнение на специалистите в САЩ това може да отнеме 5-6 месеца спрямо момента на първоначалното предоставяне и прилагане на ваксината. "Безопасността трябва да е на първо място!", посочват от ръководството на оперния театър.


Директорът на Метрополитън опера Питър Гелб заяви, че новият сезон ще бъде открит на 27 септември 2021. До тогава театърът ще продължи да предоставя на лоялната си публика достъп до продукциите си онлайн, докато сцената е тъмна и пуста. Безплатните оперни стриймове ще продължат през времето на цялостното затваряне. Има и новаторска рубрика "Звездите на Метрополитън лайв" - концертни серии, в които участват най-големите звезди на операта, музициращи на живо от различни места по света, а техните изпълнения се предават чрез сателит и заснемане със свръхмодерна техника в много високо HD качество. Меломаните могат да видят повече от 700 заснети постановки в оналйн стрийминг. Има специални приложения за таблет, айпад, айфон, андроид, умните смарт телевизори, достъп до Амазон. Най-безценните колекции могат да бъдат гледани срещу 14,99 долара на месец или 149, 99 на година - неограничен абонаментен план. За абонатите на МЕТ има 33% отстъпка при годишна абонаментна цена. Билетите за сезон 21- 22 вече са в продажба.

-

* публикацията не може да бъде препечатвана без писменото разрешение на автора/редакцията.

Последни публикации

Виж всички

ПРОВЕЖДА СЕ НАЙ-МАЩАБНОТО УЧЕНИЕ НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ "БАЛКАНСКА СТЕНА" 2020

„Учението на Сухопътните войски „Балканска стена - 2020”, което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е най-мащабното през последните 20 години. В него участват над 2400 военнослужещи и око

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now