• PRESS BG news agency

Заместник - кметът Тодор Чобанов: "На днешната дата България възкръсна на картата на Европа"

Актуализирано: 4 Мар 2020Днешният национален празник 3-ти март бе отбелязан тържествено и традиционно с честване пред Паметника на българския опълченец в София. Редом с гражданите бяха: вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-кметът на столицата д-р Тодор Чобанов, депутати, общественици, представители на посолството на Руската Федерация у нас, членове на Национално дружество "Традиция" с председател о.з. полк. Станчо Джумалиев, които бяха облечени в исторически опълченски униформи. Ето какво каза в словото си заместник - кметът Тодор Чобанов:


"На днешната дата България празнува. Празнуваме възкресението на един древен народ. Народ, който дори и в оковите на бездържавието никога не забрави уроците на историята и никога не загуби своята изначална и несъкрушима воля за свобода и достойноство. На днешната дата България възкръсна на картата на Европа и света. 4 800 000 души вече бяха не рая, а свободни хора, точно както мечтаеха водачите на българското Възраждане. Възкръсна от пепелищата на Априлското въстание държавата, възпята от Паисий, царството на Аспарух и Крум, на Борис и Симеон, на Асеневци и Шишмановци. Това българско Възкресение беше свята корона и трънен венец на хиляди знайни и незнайни борци за свобода, родени през петте века на изпитания и страдания.


Днес трябва ясно да го заявим - българският народ жадуваше свободата и не я чакаше да дойде даром и изведнъж. Неговият вечен и неспокоен дух го тласкаше по хайдушките пътеки, през облените в юнашка кръв върхове на борбата, към героизма и мъченичеството на Априлското въстание. Накрая се сбъдна пророчеството на Бенковски, който като мнозина други български герои отиде на смърт, за да имаме днес ние свободата да бъдем редом с другите европейски народи, както мечтаеше Левски.


Историята не е книга, от която можем да прочетем само една страница. Тя е свещената нишка на времето, по която от едно събитие се ражда друго, от една епоха - следващата. За да има Независимост, трябваше да има Съединение. За да има Съединение, трябваше да има Освобождение. За да има Освобождение, трябваше да се пролее кръвта на героите и мъчениците от Април, трябваше светът да разбере за българските теглила, да прегърне българската кауза и трябваше да се води тази героична Освободителна война, която завърши с 3 март.


На този ден свеждаме глави пред хилядите знайни и незнайни войни, които проляха кръвта си за нашата свобода - руски , украински, полски, финландски, румънски, черногорски, молдовски. Тези хора от близо и далеч не воюваха с устрем и героизъм заради проливи или големи амбиции, а се сражаваха за човешки правдини и справедливост.


Днес, застанали пред техния паметник, се покланяме дълбоко в сърцата и душите си пред нашите славни деди – българските опълченци. Защото в онези тревожни дни преди повече от 140 години, докато в боевете се възраждаше величавата българска армия, те доказаха с героизма си, че каквито и окови да бяха надянали на българския народ, той винаги е бил и ще бъде свободен в сърцата и душите и ще се бори за своята свобода.


Нека пребъде свободата! Да живее България!"<PRESS BG news agency>

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

САЩ ще признават от влизащите граждани тестове за Ковид-19, одобрени от държавата на заминаване

PRESS BG NEWS AGENCY | Във връзка с изискването на САЩ всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят от 26 януари 2021 ч. отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът

Възобновят плановите операции

PRESS BG NEWS AGENCY | Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга о

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now