• PRESS BG news agency

Екатерина Захариева предостави на Република Северна Македония медицинско и компютърно оборудване


PRESS BG, 9 март 2020 г., Скопие, Цветана Кръстева | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на посещение в Скопие, предостави днес на Република Северна Македония компютърно и медицинско оборудване по два проекта, финансирани по линия на българската официална помощ за развитие.


„Пожелавам здраве. Радвам се, че с такива дарения по линия на българската официална помощ за развитие ще помогнем за по-добро здравеопазване в Република Северна Македония“, заяви Екатерина Захариева.


На среща в Министерството на здравеопазването Екатерина Захариева предаде на служебния министър на здравеопазването Венко Филипче 14 компютърни конфигурации, с които ще бъдат оборудвани пунктовете за ваксинация на територията на цялата страна. Българското дарение е част от проекта „Е-имунизация. 14 лаборатории за ваксиниране против морбили и други инфекциозни заболявания. Служба за подкрепа на студенти с нарушено здраве“, на стойност 55 000 лева.


„Радвам се, че предоставените компютърни конфигурации ще спомогнат да се изгради електронен регистър на ваксинираните. Този регистър ще е много полезен“, каза Екатерина Захариева на среща със служебния министър на здравеопазването Венко Филипче. Към момента пунктовете за имунизация на територията на Република Северна Македония не разполагат с компютри, за да дигитализират данните за извършените имунизации. Евентуалната бъдеща ваксинация срещу коронавируса COVID-19 в Република Северна Македония ще се извършва в същите пунктове за имунизация.


Министър Филипче благодари на вицепремиера Захариева за предоставяната за македонското здравеопазване българска помощ по линия на официалната помощ за развитие. Досега със средства по проекти, финансирани от България, са изградени два центъра за деца аутисти в Скопие и Охрид, в момента се изгражда и трети – в Тетово.


По време на разговора двамата обсъдиха и ситуацията с разпространението на коронавируса в региона. Екатерина Захариева сподели българския опит, като изтъкна значението на превантивните мерки за възпиране на заразата.


По втория проект, финансиран от българската официална помощ за развитие, Република Северна Македония получи медицинска апаратура – хлоридометър, за ранна диагностика на тежкото белодробно заболяване цистична фиброза.


Дарението бе предоставено на детската белодробна болница „Козле“ в Скопие в присъствието и на служебния министър на външните работи Никола Димитров.


„Това е вторият такъв апарат за Република Северна Македония. Надявам се да помогне за ранната диагностика и за бързо оздравяване на дечицата“, каза Екатерина Захариева.


Цистичната фиброза е рядко заболяване, от което в страната в момента страдат 123 души. Предоставената на Република Северна Македония апаратурата е по проекта „Доставка на медицинско оборудване за ЯЗУ Институт по белодробни заболявания – Козле”, на стойност 44 700 лева. От диагностиката с апарата ще имат възможност да се възползват деца от цялата Република Северна Македония.


Вицепремиерът Захариева пристигна днес в Скопие, където на 10 март заедно с Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани. Срещата е в рамките на първото съвместно председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес през 2020 г.0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now