• PRESS BG news agency

Екатерина Захариева обсъди сътрудничество след Брекзит с британския министър за Европа и АмерикаPRESS BG, 10 март 2020 г., Скопие, Цветана Кръстева | България и Великобритания ще работят заедно за сигурност и сътрудничество на Балканите и след Брекзит. В това бяха единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Европа и Америка в британското МВнР Уенди Мортън.

Екатерина Захариева разговаря с Уенди Мортън днес преди началото на Срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани в Скопие, на който тази година съпредседатели за първи път са България и Република Северна Македония.


„България и Великобритания винаги сме имали съгласие по това какво да направим повече за Балканите. Имаме много близки виждания. Нека да продължим да работим заедно по тази тема“, каза министър Захариева. Според нея двете страни могат да развиват и общи проекти на Балканите по линия на официалната помощ за развитие – например такива, каквито България има в момента в региона с Япония.


Външният ни министър подчерта, че екологията и свързаността неслучайно са приоритети и на съвместното председателство на Берлинския процес през 2020 г. на България и Република Северна Македония. „Берлинският процес бе създаден, за да подобри именно свързаността и добросъседските отношения, които са и условие в преговорите за членство в Европейския съюз“, каза Екатерина Захариева.


Британският министър за Европа и Америка подчерта, че Лондон ще продължи да работи и оказва подкрепа на Берлинския процес за Западните Балкани и след Брекзит, като ще продължи да изпълнява поетите си досега ангажименти в тази област.

Екатерина Захариева и Уенди Мортън засегнаха и теми от бъдещите общоевропейски отношения с Лондон след Брекзит и след започналите на 2 март преговори между Европейската комисия и Великобритания. Външният ни министър подчерта значението, което България придава на сътрудничеството с Лондон в сферата на сигурността и в социалната област.

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now