Търсене
  • PRESS BG news agency

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕГОВАРЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД 19Европейската комисия приключи проучвателните разговори, водени с фармацевтично дружество за закупуването на потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвиденият договор с дружеството Sanofi-GSK* би дал възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят ваксината. Съгласно договора тогава, когато бъде доказана безопасността и ефективността на ваксина срещу COVID-19, Комисията ще разполага с установена договорна рамка за закупуването на 300 милиона дози от името на всички държави — членки на ЕС. Комисията продължава интензивните дискусии с други производители на ваксини.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: Европейската комисия прави всичко по силите си, за да осигури на европейските граждани бърз достъп до ваксина, която е безопасна и ги защитава от коронавируса. Днешната крачка напред заедно със Sanofi-GSK е първият важен крайъгълен камък на много по-широкообхватна европейска стратегия за ваксините. Скоро ще последват други. Дискусиите ни с няколко други дружества са вече напреднали. Макар днес все още да не знаем коя ваксина в крайна сметка ще действа по най-добрия начин, Европа инвестира в диверсифициран портфейл от обещаващи ваксини, основаващи се на различни видове технологии. Това повишава шансовете ни да се сдобием бързо с ефективно средство срещу вируса. Една ваксина ще бъде истинско световно благо. Поели сме ангажимент да спомогнем за гарантирането на достъп и на по-уязвимите държави, за да намерят те начин да излязат от тази криза.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: Безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19 е най-сигурната стратегия за изход от кризата.Поради това през последните седмици договорихме единен подход на равнището на ЕС, за да си осигурим дози от обещаващи потенциални ваксини. Обявеното днес приключване на проучвателните разговори със Sanofi-GSK е първата важна крачка в тази посока, за да предоставим равен достъп до ваксината на всички наши граждани.

С приключилите днес проучвателни разговори се цели да се достигне до предварително споразумение за закупуване, което да се финансира по линия на Инструмента за спешна подкрепа, разполагащ със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества.

Европейската комисия също така е поела ангажимент да гарантира, че ваксина ще получат всички нуждаещи се навсякъде по света, а не само хората у дома. Никой не е в безопасност докато всички не са в безопасност.

Ето защо от 4 май 2020 г. насам бяха набрани средства в размер на почти 16 милиарда евро в рамките на инициативата за глобална реакция във връзка с коронавируса, глобално действие за осигуряване на универсален достъп до тестове, лечения и ваксини срещу коронавируса и за възстановяване в световен мащаб. 

Комисията е готова също да проучи заедно с международни партньори дали значителен брой държави биха се съгласили да обединят усилията си, за да запазят съвместно бъдещи ваксини от дружествата както за самите себе си, така и за държавите със средни и по-ниски доходи. Държавите с високи доходи биха могли да действат като приобщаваща международна група от купувачи, ускорявайки по този начин разработването на безопасни и ефективни ваксини и осигурявайки максимален достъп до тях за всички нуждаещи се навсякъде по света.

На 17 юни Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да закупи в рамките на даден срок определен брой дози ваксина Комисията ще финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за закупуване. Предоставеното финансиране би могло да се смята за авансово плащане за ваксините, които в действителност ще бъдат закупени от държавите от ЕС.

Тъй като високите разходи и високият процент на неуспех правят инвестирането във ваксина за COVID-19 високорисков избор за разработчиците на ваксини, тези споразумения следователно ще дадат възможност да се направят инвестиции, които при други обстоятелства просто не биха били възможни.

Дружеството Sanofi-GSK предвижда да отправи искане до Европейска агенция по лекарствата (ЕМА) за разрешение за търговия с потенциалната ваксина през юни 2021 г., след като във фаза ІІІ на клиничните изпитвания бъде установено предизвикването на обещаваща имунна реакция.

Последни публикации

Виж всички

БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ГЕРМАНИЯ ЩЕ МОГАТ ДА НАПУСКАТ СТРАНАТА С ИЗТЕКЛИ ДОКУМЕНТИ ДО КРАЯ НА 2020 Г.

До края на годината Германия ще разрешава на чужденци, чиито паспорти и лични карти са с изтекъл срок на валидност, да напуснат територията на страната, когато държавата, която е издала документа, е о

Германия въвежда мерки за пристигащите и от областите София-град, Сливен и Разград

Министерството на външните работи на Германия е информирало българското Външно министерство, че като част от превенцията срещу коронавируса от събота, 24 октомври 2020 г., страната въвежда мерки спря

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now