• PRESS BG news agency

Държавният културен институт показва нова експозиция с платна от майсторите на пейзажа

Актуализирано: Янр 4

PRESS BG NEWS AGENCY, София, редактор: Иван Върбанов | Държавният културен институт към Министъра на външните работи извърши ротация на произведенията на изкуството в официалните зали и приемни в Министерството и дипломатическите ни представителства, за да може гостите от дипломатическия корпус да се запознаят с многообразието на стиловете и почерците на шедьоврите от фонда.


Художественият архив разполага с над 3 хиляди произведения, пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в МВнР и дипломатическите представителства зад граница.


Основан е през 60-те години на ХХ век от тогавашния външен министър - Иван Башев.


Оттогава произведенията на Златю Бояджиев, майсторите на пейзажа: Александър Мутафов, Петко Абаджиев, Иван Тричков, може да се видят в сградите ни в София, в посолствата и резиденциите.


Фондът съхранява и картини с многобройни пейзажи главно от София и околностите й през 40-те години на известния с историческите си композиции Никола Кожухаров, както и на признати класици като Васил Стоилов, Бенчо Обрешков, Найден Петков, Дечко Узунов. Сбирката разполага и с произведения на техните ученици, и на най-изявените автори от младото поколение на 60-те години, което допринася значително за актуалния облик на съвременната българска живопис - Светлин Русев, Владимир Гоев.


Дипломатическата ни мисия в Париж има особено място. България става собственик на сградата, построена в стил Луи XV, през 1946 година. В следващите десетилетия тя вече е гостоприемно отворена за именити български художници. Специално за представителните салони Златю Бояджиев рисува серия „Годишни времена“ и емблематичната „Две сватби‘‘.


През 2005 г. е създаден Държавният културен институт, който се ангажира с грижата за произведенията от художествения фонд на МВнР.


Сред произведения на изкуството по коридорите и залите на министерството са: ,,Есен край морето’’ на Иван Табаков, ,,Към нивите’’ на Пенчо Балкански, ,,Кавала’’ и ,,Папаз гьол’’ на Никола Кожухаров, ,,Балчик‘‘ на Владимир Гоев, ,,Морски пейзаж’’ на Александър Мутафов, ,,Овчарска колиба’’ на Иван Тричков, ,,Под ореха’’ на Златю Бояджиев, ,,Балчик’’ на Найден Петков, ,,Чокмановската мадона’’ на Васил Стоилов, ,,Балчик’’ на Дечко Узунов, ,,Портрет’’ и ,,Овчарче‘’ на Бенчо Обрешков, ,,Одая’’ на Анастас Стайков, ,,На нивата’’ на Найден Петков, ,,Път в Родопите’’ на Светлин Русев, ,,Музика II’’ на Димитър Киров ,,Пристан в Созопол’’ на Асен Николов-Шопа, ,,Цветя‘’ на Йордан Кацамунски и ,, Балчик‘‘ на Никола Танев. Снимки: на Фейсбук-страницата ни тук

Последни публикации

Виж всички

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now