• PRESS BG news agency

ГЕРГАНА РУСЕКОВА: "ПРЕОДОЛЯХ КОРОНАВИРУСА, ВРЪЩАМ СЕ НА СЦЕНАТА!"

Актуализирано: Ное 7
Автор: Иван Върбанов, Главен редактор на PRESS BG NEWS AGENCY

София, 5.11.2020 г.


Солистката на Софийската опера и балет - Гергана Русекова, премина успешно през тежкото изпитание на коронавируса. Звездата на първия ни оперен театър възстановява своята форма и ще се завърне съвсем скоро на сцената - буквално след дни.


"Беше тежко и мъчително преживяване. Имаше моменти, когато дишах изключително тежко и трудно. Дробовете ми бяха засегнати, бях развила двустранна пневмония. А за един певец това е голямо изпитание. Дишането е в основата и на пеенето, и на живота", развълнувано споделя Гергана.


Певицата трябваше да постъпи в Инфекциозна болница, след като състоянието й се влоши преди време. Сега казва, че е благодарна на лекарите и медицинските сестри. Нарича ги герои, защото са до нея и до всички болни всяка минута. И макар изморени, на предела на силите си, са неотлъчно на своя пост. Специално благодари на: големия почитател на операта д-р Светлин Николов, който посред нощ й съдейства и я насочва към болницата, където до нея са д-р Чипева и прекрасните медицински сестри; както и на личния си лекар д-р Станислав Иванов, който през цялото време следи състоянието й по телефона!


"Когато човек преминава през тежко изпитание преосмисля много неща. Пренарежда приоритети си, дава си сметка за много неща. Разбира кое е важното в живота, а истинските приятели се доказват именно в такива моменти. Така се случи, че получавах подкрепа от най-различни хора, дори от почти непознати за мен, които бяха изключително загрижени. Получих много любов и положителна енергия и смятам, че това също допринесе за оздравяването ми! Много съм им благодарна за грижите и помощта! Всичко, което получих бих искала да върна към хората, които боледуват. Вярвам, че когато получаваме добро, то трябва и да даваме добро на другите", споделя Гергана Русекова.Отдава дължимото на своята половинка - тенора Стефан Петков, солист на Музикалния театър. В най-трудните моменти на болестта той е неотлъчно до нея. За щастие се опазва здрав. Всеки ден е в болницата, за да съпреживее с Гергана препятствието, пред което е изправена, за да я подкрепи и да й засвидетелства своята искрена любов и топлота.


"В момента вече съм в къщи. С много вяра и упование в Бог успях да преживея този тежък момент. И с обичта на моите близки. Възстановявам се бързо и стабилно. Знаете ли, че първото нещо, което исках да направя, когато се почувствах по-добре, бе да запея. Да! Пеенето ми помогна да си стъпя на краката. За щастие гласът ми не е засегнат по никакъв начин. Пеейки сякаш прогоних по-бързо вируса. Лекарите ме насърчаваха също. Това е полезно за белите ми дробове", обяснява Гергана Русекова.


"Искам много ясно да призова онези, които чувстват дори и леки симптоми (понякога може да е само лека мускулна треска в бедрата, на която никой не обръща внимание): нека бъдат отговорни към себе си и другите, и да си останат вкъщи! Това е цената на здравето и живота! Зная, че много хора, а в не малко от случаите - интелигентни, не го правят и подценяват ситуацията, която мога да оприлича като военна! Нека всички събудят съвестта си, отговорността и обичта към всички наоколо!", призовава Гергана.


Преди дни мецосопраното публикува във Фейсбук-профила си снимка, на която се усмихва. И с право, защото е победила още веднъж поредното предизвикателство, което се изпречва по пътя й. Споделя, че никога не й е било лесно в живота, трябвало е да преминава през редица трудности. С постоянство, воля и вяра уверено продължава да следва таланта, с който е дарена от Бог.Солистката на Софийската опера има в репертоара си почти всички централни роли за драматичен мецосопран. Благодарна е на своята преподавателка - доц. Констанца Вачкова, която й дава криле с убедеността, че нейната изключителна ученичка ще стане голяма певица. В Академията среща любовта на живота си - Стефан, който освен блестящ оперен певец е и отличен пианист. "Много често с него работя по най-малките детайли на партиите, които трябва да изпълня. Щастлива съм, че сме заедно във всичко - и в изкуството, и в живота", казва Гергана Русекова.


Лекарите продължават да следят процеса на възстановяване на белите й дробове. Има още какво да се желая, но пеенето ще помогне отново. Певицата се готви за участието си в предстоящите камерни концерти на Софийската опера и балет по времето на които ще прозвучат перли от творчеството на Вагнер и Щраус. Но, голямата творческа задача пред солистката на Операта сега е изявата й в ролята на Клитемнестра. Предстоящата премиера на "Електра" на Рихард Щраус е в края на месеца. Публиката трябва да е готова за един своеобразен хорор. Заглавието изисква огромна енергия и сила от всички певци. Творбата носи сякаш едно преживяване, встрани от очакваната хармония, добротата и светлината. Наситена е с много напрежение, неочакваност, силни страсти и развръзки, жертвоприношения, сънища и отчаяние, емоционална драматична изразност на портретите на героите. Експресията на музиката идва и от либретото, което е инспирирано от античната гръцка митология по трагедията на Софокъл."Работим и продължаваме да поддържаме духа и огъня на живота, да зареждаме нашата отдадена публика с вярата, че животът продължава. Благодарна съм на акад. Пламен Карталов за доверието и възможността да реализирам таланта си на сцената. Невероятно е, че той отново намери решение, за да можем всички ние от екипа на Софийската опера да не спираме да представяме нашите продукции. Имахме много силен летен сезон на 7 сцени, който беше много удовлетворяващ за нас артистите и за нашата публика след месеците изолация от март до юни. Щастливи сме, че работим и се надявам болестта да стои зад вратите на операта! Желая на всички колеги да са здрави и силни!", заявява Гергана Русекова.


Усмихва се широко и допълва: "Пеенето е смисълът на моя живот, то е дарбата, която нося. Няма нищо по-хубаво от това да следвам пътя си, който е Операта. Това е благословия! А на всички хора бих искала да кажа: Не се страхувайте, но и бъдете много предпазливи, пазете се, взимайте предпазни мерки! Навън върлува болест, която е по-тежка отколкото си представяте. Вярвам, че всички ще можем да се справим с този бич, който ни е изпратен, за да ни направи по-силни. Дори и прекарала болестта, трябва да продължа да се пазя както досега и съветвам всички, които проявят и най-малки симптоми да си останат вкъщи, защото не за всички Ковид 19 е лека температура и хрема, а риск за живота. Всички ние - артистите и творците от Софийската опера, Ви очакваме в театъра. Вярвам, че доброто и светлината винаги побеждават!".


Екипът ни пожелава на Гергана Русекова да бъде все така позитивна, борбена, човек с огромно сърце. Стискаме й палци в предстоящите участия на сцената на Софийската опера и балет.

Последни публикации

Виж всички

Приказният коледен балет „Лешникотрошачката“ ще се играе през декември в Софийската опера

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | „Лешникотрошачката” е приказен балет в 2 действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, по музика на Пьотър Илич Чайковски. Либретото е по приказката на Ернс

МФ очаква дефицит по консолидираната фискална програма в размер на 183,2 млн. лв.

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към ноември 2020 г. се очаква да бъде отрицателно в разме

svetlina i blagosloviq - 2020.jpg

"Светлина и Благословия" -
благотворителна инициатива и концерт в подкрепа на децата от Дома за сираци в село Нови хан на Отец Иван и Отец Григорий.
Дарявайте директно по сметките на Дома.
Повече за кампанията - кликнете на банера! 

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now