• PRESS BG news agency

ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ: "НИКОЙ, НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЯЛ, ЧЕ ВИРУСЪТ НЕ ПОРАЗЯВА МЛАДИ ХОРА!"Нюз БГ Репортер

21 март 2020

Иван ВърбановБрой на заразените - 163.

Починали - 3.

Оздравели - 3.

Нови случаи:

в София + 18, общият им брой в столицата става 103.

в Бургас +2, които са контактни на първите, общ брой в града ... 4.

в Пазарджишка област +1 в град Пещера.

Средната възраст на починалите е 75 години.


Генерал Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб подчерта, че у нас в момента има 8 човека - на възраст между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика."НИКОЙ, НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЯЛ, ЧЕ ТОЗИ ВИРУС НЕ ПОРАЗЯВА МЛАДИ ХОРА!", подчерта генерал Мутафчийски. "Смъртността е по-малка!", заключи шефът на щаба.По думите на Венцислав Мутафчийски се наблюдава едно безгрижие, което цари все още по улиците и централните части. Витоша продължава да е пълна с хора. Цял ден се подават сигнали от възмутени граждани в Щаба за масови нарушения на наложените мерки.


Генерал Мутафчийски посочи, че само за едно денонощие /20 март/ в Италия са загинали 600 човека. (Статистиката показва, че само за днешният ден - 21 март, те са вече 800 - бел. ред.).


Засега няма рестрикции към възрастните хора да посещават аптеки и магазини, извън вече отворения прозорец с грижа към тях - за приоритетно пазаруване между 8:30 ч. и 10:30 часа сутрин.


Великобритания от днес въвежда много твърди и стриктни мерки.


ВСЕ ОЩЕ СМЕ В НИСКАТА ЧАСТ НА КРИВАТА


По отношение на развитието на епидемията в България, генерал Мутафчийски изясни, че все още сме в ниската част на кривата, но започва да се разколебава това стабилно движение на кривата в ниската част. От вчера броят е нараснал и има нови 30 случая. "Вече има ясни признаци, че започваме да се изкачваме. Опитваме се с всички мерки, които препоръчваме да вземе правителството, да снижим големината на пика и плавността на покачването му", каза Мутафчийски.


ПАЦИЕНТИ С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ, НО БЕЗ СИМПТОМАТИКА, В ПАНИКА АТАКУВАТ БОЛНИЦИТЕ


Проф. Мутафчийски огласи факта, че днес частна лаборатория, вместо да спази изградената система за оповестяване през Щаба, в която са интегрирани всички институции и служби (РЗИ, полиция, здравни власти и др.), те са с обаждали на пациентите си с информацията за положителни проби и са ги насочвали да отиват към болниците. В резултат на това "Пирогов" и ВМА са залети от пациенти, които нямат симптоматика, но са в истерия и настояват неистово да влязат в болница. "Пациенти, които не са положителни остават в къщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика - т.е. едно болене на гърло, температура, кашлица, НЕ Е ОСНОВАНИЕ, за да бъде приет такъв пациент в болница", каза генерал Мутафчийски.


"Когато се появи задух, това вече са тревожните симптоми! Тогава трябва чрез личния си лекар да се обадят на тел. 112 и да пристигне линейка, за да ги извози в болницата. От Спешна помощ знаят в кое лечебно заведение да ги насочват и с каква леглова база разполагат. Ситуацията от днешния ден показва създаване на хаос, който ние не бихме да овладеем по никакъв начин. Това е изключително неприятна тенденция, случката от днес, която се заражда."


ПИКЪТ НА ЕПИДЕМИЯТА НЯМА ДА Е ТОЗИ МЕСЕЦ

По думите на генерал Мутафчийски със сигурност пикът няма да е този месец. "Дали ще е април или май месец все още не може да се твърди със сигурност. Дано не е през септември, защото, ако това се случи, то у нас ще останат много малко хора", каза Мутафчийски.


Всички препарати, изпробвани за коронавирус, са епизодични опити да бъде намерен препарат. КЪМ МОМЕНТА НЯМА УТВЪРДЕНО ЛЕКАРСТВО ЗА БОРБА И СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА. Има всякакви публикации за несериозни примери, които се дават.

Има данни за препарати, които оказват някакво влияние на коронавирусната инфекция.


Принципът на лечение е същия, както се лекуват и другите вирусни пневмонии.

Преди години са спрени доставките на хинин у нас.

Има надежда, че лекарства от групата на хинина могат да дадат положителен ефект.


Въпросният препарат /синтетичен хинин/ не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Има съответни процедури, чрез които държавата може да го разреши. Чрез Наредба № 10 за неразрешените медикаменти в България, той може да бъде доставен в болниците, а там ще го получат пациенти с тежка клинична картина. Той не може да се пие като превенция.


"Получихме дарениего ог Кирил Домусчиев от 100 опаковки със по 100 таблетки от този препарат, който е изкупен някъде в Европа. Той беше доставен в щаба", потвърди лично генерал Мутафчийски.


Болница "Токуда" е под карантина, там има 1 заразен - млад мъж на около 34 години, който се намира в белодробното отделение. Той е с двустранна бронхопвевмония. Правилно е подложен на тестуване и е дал положителна проба. РЗИ е затворило болницата за 24 часа за установяване на всички подробности и установяване на контактните лица. След това болницата ще продължи да функционира. Има чист коридор за спешни раждания и за пациенти на хемодиализа.


В Бургас е заразен лекар, който идва от Пампорово след ски. Заразени са още две лица, били в контакт с него, също лекари. Болницата претърпява същата процедура, като "Токуда", в този момент. Едното лице е рехабилитатор в дом "Майка и дете", където под карантина са 75 души.


Тримата излекувани от коронавирус са изписани.


В "Софиямед" има 2 случая на заразени - единият е на самоогласилият се Кирил Домусчиев, а другият е на заболял лекар. Има две различни огнища. Карантината там продължава.


Генерал Мутафчийски посочи, че е безкрайно учуден от факта, че в Карнобат има хеликоптер, който пръска, незнайно с какво. "Възможно е да се обработва с препарат против комари. Ако се пръска, за да се убият ларвите на комари - да. Но, това не е свързано с коронавируса. Иначе би било много комично."


След изписване на озравели от коронавирус, те остават още 30 дни в домашни условия карантина. Липса на маски има не само в България, а в цял свят.


"Коронавирусната инфекция е внесена главно от Австрия и други западноевропейски държави", коментира проф. Кантарджиев.

"Нито един китаец, не е станал причина за разпространение на инфекцията в нашата страна. Тя беше разпространена от хора, които лекомислено, в епидемиологична ситуация отидоха лекомислено на екскурзии в западноевропейски държави и се върнаха болни", обясни шефът на Националният институт по заразни и паразитни болести.


По думите му тежката картина в Италия се дължи на това, че в болниците, сред боледуващите от други тежки хронични заболявания от възрастни хора, са попаднали пациенти с коронавирус и са ги заразили.


"На това се дължи тежката ситуация в Италия. Всичко, което правим у нас е да намалим този риск", заключи проф. Кантарджиев.

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now