Търсене
  • PRESS BG news agency

Генерал-майор Димитър Петров официално встъпи в длъжност „командир на Военновъздушните сили“Церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на Военновъздушните сили“ се проведе днес, 12 октомври, в Министерството на отбраната. В присъствието на личния състав на командването на ВВС генерал-майор Димитър Петров, досегашен командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, прие длъжността „командир на Военновъздушните сили“ от генерал-лейтенант Цанко Стойков - досегашен командир на ВВС и вече назначен за заместник-началник на отбраната.


„Благодаря на генерал-лейтенант Цанко Стойков за свършената работа във Военновъздушните ни сили, за неговите лидерски качества и личния му ангажимент към водещия приоритет – придобиването на Ф-16 и обновяването на изтребителната ни авиация. Пред генерал-майор Димитър Петров, който като командир на 3-та авиобаза свърши много за поддържането на необходимите способности на ВВС и за подготовката за приемането на новия тип боен самолет, вече ще има друг, много по-широк и по-сложен хоризонт. Той ще може да разчита на подкрепата на ръководството и на целия екип на Щаба на отбраната“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето обръщение към новоназначените висши офицери и им пожела успех.


„Моите усилия като заместник-началник на отбраната ще обхванат модернизационните проекти не само на Военновъздушните сили, но и на Сухопътните войски и Военноморските сили. Целта е всеки един компонент съвместно с останалите да увеличи своите бойни способности“, заяви генерал-лейтенант Цанко Стойков.


Новоназначеният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран. „До въвеждането в експлоатация на новите Ф-16 усилията ще бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците“, отбеляза генерал-майор Димитър Петров.


На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Министерството на отбраната и Българската армия.


Пред журналисти адмирал Емил Ефтимов отговори на въпроси, свързани с посещението на българската делегация, водена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ, което приключи вчера. „В „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната“ са очертани общи направления за бъдещата съвместна работа, а не конкретни проекти. Двете страни поемат ангажимента да работят за модернизацията на отбранителните способности на Българската армия“, разясни началникът на отбраната.


На въпрос за новите изтребители за ВВС адмирал Ефтимов посочи, че са обсъдени възможностите за реализирането и на втория етап от проекта - придобиването на още 8 самолета Ф-16 на разсрочено плащане. Той припомни, че решението на парламента покрива придобиването на пълна ескадрила от 16 бойни самолета.


По време на разговорите в САЩ не е разисквано допълнително разполагане на американски сили у нас, категоричен беше началникът на отбраната.

Последни публикации

Виж всички

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now