• PRESS BG news agency

В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ЗАПОЧНАХА РЕПЕТИЦИИТЕ НА „НОВА ЗЕМЯ“

Актуализирано: 14 Дек 2020

Бина Харалампиева започна репетициите на "Нова земя" на Вазов в Народния театър. Това научи PRESS BG NEWS AGENCY от г-жа Неда Пелитева, ръководител "Маркетинг и комуникации" на националния ни културен институт.  Иван Вазов определя „Нова земя“ като „роман из живота на българите през първите години след Освобождението“. Възторзи и падения, устрем към самоутвърждаване и политически битки, апостолска посветеност и безогледно търгуване се сплитат в тази кипяща от въпроси и горчиви прозрения творба. Тя е приета „на нож“ от читатели и  критици след отпечатването си. Раната от това разминаване остава жива у Вазов до края на пътя му. Днес обаче, „Нова земя“ има нова сила. Най-вече с  драматичното сливане на болка и любов към българина и лутанията му, в което Вазов остава непостижим. Съдбата на главния герой Найден Стремски припомня вечния кръстопът пред интелигента: да остане верен на разбирането си за нравственост или да се потопи в доходоносни политически игри. Духовния водач, необходим и самотен, сега търсим също тъй напрегнато, както и в годините след Освобождението. И това е само едно от многобройните днешни  разпознавания на вечни български тревоги в романа.

Режисьорът Бина Харалампиева е събрала блестящ актьорски екип. Иван Юруков играе Найден Стремски.  Други обичани имена, които четем в разпределението: Валентин Танев /Хаджи Ахил/, Николай Урумов /Хаджи Смион/, Радена Вълканова /Кака Гинка/ и още много други. За отбелязване е и един интригуващ гастрол: в ролята на Иван Боримечката ще видим Герасим Георгиев-Геро.


Драматургичният текст е на Юрий Дачев, сценографията и костюмите са на Свила Величкова, музиката на Асен Аврамов. Премиерата се очаква в началото на декември.

„Нова земя“ е поредното заглавие в богатата театрална програма, посветена на 170 годишнината от рождението на Иван Вазов и предстоящото отбелязване на век от неговата смърт. Освен няколко театрални премиери, юбилейният афиш, обхващащ два сезона, включва редица други събития.

Цялата програма и подробности за спектаклите може да се видят на официалната интернет страница на Народния театър: https://nationaltheatre.bg/bg, както и във Фейсбук: https://www.facebook.com/IvanVazovNationalTheatre/.

Последни публикации

Виж всички

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now