• PRESS BG news agency

БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В БЕРЛИН С ПРОБИВ ЧРЕЗ "БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ"Иван Върбанов


Българските букви дефилират в парка "Джеймс Симон" в центъра на Берлин. Да! Безспорен пробив на българската култура и духовност.


Инсталацията е дело на фондация "Прочети София", а позиционирането й в сърцето на Берлин, което е без аналог, е дело на Българския културен институт и директора Борислав Петранов. Хиляди жители и гости на германската столица ще се срещнат с българските букви и поезия като израз на българския поздрав по повод Председателството на Германия на Съвета на ЕС.


Гордост за всеки българин е фактът, че на едно от най-оживените места на брега на река Шпрее, в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите, жителите и гостите на германската столица имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.


Тодора Радева (куратор и продуцент), Кирил Златков (художник) и Иван Иванов (архитект) са авторите на арт-инсталацията „Българските букви“.


Събитие, което във време на ковидпандемията, привлича вниманието на широк кръг публика върху българската азбука и поезия. Арт-инсталацията е в Берлин от 15-ти юни и ще остане през целия летен сезон - чак до 30 септември т.г.


Проектът „Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбуки - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София под името „Скритите букви“ и създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България.


Към всяка от 11-те пейки в парка „Джеймс Симон“ са приложени стихове на немски, френски и английски език на 28 български поетеси и поети: Александър Вутимски, Блага Димитрова, Константин Павлов, Екатерина Йосифова, Николай Кънчев, Федя Филкова, Мирела Иванова, Цочо Бояджиев, Георги Господинов, Цвета Софрониева, Пламен Дойнов, Силвия Чолева, Иван Ланджев, Надежда Радулова, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Петър Чухов, Галина Николова, Стефан Иванов, Анна Лазарова, Димитър Кенаров, Мария Калинова, Никола Петров, Миглена Николчина, Емануил А. Видински, Кристин Димитрова, Николай Атанасов и Аксиния Михайлова. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латинската и гръцката азбуки, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.


През месец септември, в парка „Джеймс Симон" и в Българския културен институт в Берлин ще се проведат и специално организирани поетически четения с участие на някои от авторите. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от хиляди жители и гости на Берлин, което прави инициативата изключително видима и достъпна за широк кръг публика.


Поздравления за отличната работа и инициативата на Българския културен институт и директора Борислав Петранов, както и към българския посланик във Федералната република - Н.Пр. Елена Шекерлетова за изпълнението на мисията им: да пропагандират и разпространяват зад граница българската култура и духовност. Трябва да отбележим, че поради обстоятелството, че проектът се осъществява на открито, са необходими ежедневни грижи към експонатите - почистване, техническа поддръжка и т.н. Мониторнгът и действията по опазването са грижа лично на Борислав Петранов, който признава, че каузата и силата на посланията на това живо изкуство са над всичко и усилията си заслужават.


Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Държавния културен институт към МВнР, а от германска страна беше подкрепен от държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ - г-жа Мишел Мюнтеферинг и д-р Клаус Ледерер – сенатор по кутурните и европейски въпроси на провинция Берлин.


В печатното и електронно издание на ежедневника „Taz – die Tageszeitung“ бе публикувана подробна статия за арт-инсталацията „Българските букви в Берлин 2020“, озаглавена „Празника на буквите“. Немската преса написа с уважение към страната ни, че България е люлката на кирилицата, по която е създадено произведение на изкутвото от дървени букви, което приканва хората да поседят и прочетат стихотворения в парка „Джеймс Симон“ в Берлин.


0 коментари

Последни публикации

Виж всички

САЩ ще признават от влизащите граждани тестове за Ковид-19, одобрени от държавата на заминаване

PRESS BG NEWS AGENCY | Във връзка с изискването на САЩ всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят от 26 януари 2021 ч. отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът

Възобновят плановите операции

PRESS BG NEWS AGENCY | Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга о

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now