• PRESS BG news agency

България подпомогна 18 страни с над 5,5 млн. лв. по линия на официалната помощ за развитие

PRESS BG NEWS AGENCY, 4-12-2020 | България подпомогна 18 страни през 2020 г. по линия на официалната помощ за развитие с над 5,5 млн. лв. С част от средствата до октомври бяха до финансирани двустранни проекти и международни организации, а други бяха дарени под формата на хуманитарна помощ.


Значителен дял от помощта беше разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60 проекта за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. 43 от тях са свързани с нашия дългосрочен външнополитически приоритет - евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.


Най-голяма подкрепа страната ни оказа на Република Северна Македония, финансирайки 15 техни проекта на стойност 897 790 лв. Благодарение на един от тях беше обновена сградата на средно общинско училище „Георги Наумов” – Битоля“.


Страната ни подпомогна безвъзмездно и проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират дейности, свързани със здравеопазване, образование и инфраструктура.


Най-мащабният одобрен проект, финансиран с официалната помощ за развитие, е в Албания. Над 1,1 млн. лв. са предназначени за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник с получател - Община Девол, Албания.


За страните от Черноморския регион България дари над половин милион лева. Парите бяха разпределени за проекти на Молдова, Украйна, Грузия и Армения.


Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подпомогната с общо 205 645 лв. Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по проект за предоставяне на ИТ оборудване за Районното управление на образованието, младежта и спорта на район Тараклия.


България разпредели средства и за овладяване на хуманитарни кризи в размер на близо 2 млн. лв. Основни приоритети отново бяха страни с продължителни кризи и конфликти и влошаваща се хуманитарна обстановка, които създават повишен миграционен риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и др. След опустошителното земестресение в Албания през 2019г., страната беше подпомогната с 195 583 лева за справяне с последствията от бедствието.


Дарение в същия размер беше предоставено и по линия на Глобалния отговор срещу коронавируса за разработване и разпространение на ваксина срещу COVID-19. В отговор на пандемията, бе разработена и специфична хуманитарна инициатива за осигуряване на предпазни медицински консумативи (защитно облекло, шлем и очила), произведени в България, водени от убеждението, че осигуряването на подкрепа за медицинския персонал на първа линия ще има най-бърз практически резултат. Одобрената помощ бе предоставена на наши основни партньори от Западните Балкани, Източното партньорство на ЕС и Ирак. В допълнение, бе организирано предоставяне на продоволствени пакети за най-нуждаещите си в Албания, Република Северна Македония с Сърбия (Западни покрайнини).


Водена от традиционни приятелски отношения с Ливан, България помогна на страната с медицински и хигиенни консумативи след взривовете на пристанището в град Бейрут.

0 коментари

Последни публикации

Виж всички

ЗАХАРИЕВА: Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения!

PRESS BG NEWS AGENCY | Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да работят активн

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2021
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2021

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now