Търсене
  • PRESS BG news agency

България подкрепи всички инициативи на ООН по време на пандемиятаPRESS BG news agency


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова за повече многостранно сътрудничество и съгласие за постигане на реформата на ООН по време на серия от събития в МВнР, посветени на Деня на Устава на ООН, 75 г. от създаването на международната организация и 65 г. от членството на България в нея.


„В условията на пандемията се надявам не само да повтаряме като мото, че се нуждаем повече от всякога от международно сътрудничество, мултилатерализъм и организации като ООН, но наистина да си вземем поука и да си научим уроците и да положим усилия за постигане на съгласие по така необходимата реформа на международната организацията“, каза външният ни министър по време на видеоконферентна публична лекция „Превантивната дипломация и ролята на ООН за опазване на мира“.


Първият ни дипломат подчерта, че България и ЕС се присъединиха към всички инициативи на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по време на пандемията от коронавируса. Страната ни бе и един от двигателите на Декларацията на ООН, призоваваща за глобално сътрудничество и солидарност в борбата с КОВИД-19. „Дори със скромните си възможности успяхме за по-малко от месец да пренастроим програмата си за развитие и хуманитарна помощ и да подкрепим най-уязвимите групи – подпомогнахме съседите си от Западните Балкани, Източното партньорство, както и Ирак, Афганистан, Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци“, каза Екатерина Захариева.


Лектор на видеоконференцията, организирана от Дипломатическия институт към министъра на външните работи, бе Николай Младенов, специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес и бивш външен министър на България.


По повод юбилейните годишнини за първи път в България днес, в двора на МВнР прозвуча Химна на ООН, изпълнен от оркестъра на Националната гвардейска част. Под звуците на музиката бе издигнат синият флаг на международната организация, който ще остане цяла година наред със знамената на България, ЕС и НАТО.


„Това бе една от най-вълнуващите церемонии, на които съм присъствала. Надявам се да сме съживили духа от Сан Франциско, където преди 75 г. бе подписан Уставът на ООН, и желанието на подписалите го да избавят идните поколения от бедствията на войната“, каза Екатерина Захариева, която бе домакин на церемонията.


Тя подчерта големите каузи, които обединяват 193-те държави в ООН – предотвратяването на конфликти, установяването на мир, сигурност и устойчиво развитие в света, борбата с климатичните промени, пандемиите, глада и неравенството.


„За 75 г. ООН бе навсякъде, където трябваше да се решават конфликти, да се спасяват човешки животи, да се осигурява образование и здравна грижа за милиони деца. Именно с Устава на ООН бе приет безусловният принцип за равнопоставеността и суверенността на всички нации – без значение малки или големи, зачитане на териториалната им цялост, политическа независимост и право на самоопределяне“, заяви външният ни министър.


Тя открои и ролята на създадения през 2019 г. Алианс за мултилатерализъм, към който се присъедини и България. Ангажираността на страната ни към каузата на мултилатерализма ще продължи да бъде и българският принос към глобалните усилия за ефективен отговор на предизвикателствата към стабилността и сигурността в света.


„Това е уникална по рода си церемония, защото България показва подкрепата си за мултилатерализма, за което ние много ви благодарим“, каза в своето обръщение д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България. Тя подчерта големия принос на страната ни към усилията на ООН да наложи на практика принципите, залегнали в Устава на международната организация.


В рамките на тържественото събитие вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министър-председателят на България от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски валидираха юбилейна пощенска марка, посветена на двете годишнини. Със събитията днес в МВнР бе даден и старт на поредица от инициативи, организирани от министерството, посветени на двата юбилея.

Последни публикации

Виж всички

Ще бъдат налагани санкции на лечебни заведения, които отказват да лекуват пациенти с КОВИД 19

„С директорите на столичните болници начертахме организационните мерки, които ще предприеме директорът на Столичната РЗИ, за да бъде София обезпечена с достатъчно легла за лечение на COVID-19, предвид

БОРИСОВ НЕ Е ИЗРАЗЯВАЛ НЕГАТИВНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА"

УТОЧНЕНИЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ИНФОРМАЦИОННА СЛУЖБА "Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now