• PRESS BG news agency

България и Палестина се договориха да активизират сътрудничеството в икономиката и образованието

PRESS BG NEWS AGENCY, 13 ноември 2020 г. | България и Палестина ще работят за активизиране на двустранните връзки с акцент върху икономиката, туризма, образованието и възможностите за обучение, които предлагат българските университети.


За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки. Екатерина Захариева е на първо официално посещение в Рамалла, където разговаря още и с премиера Мохамед Щайе.


„Вярвам, че близките връзки между хората са фундаментални за развитието на сътрудничеството ни в различни области. Палестина е включена като приоритетна страна в Средносрочната ни програма за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2020-2024 г. с фокус върху образованието. Вече 5000 палестинци са завършили български университети“, заяви Екатерина Захариева.


Тя и министър Малки подписаха Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между правителството на Република България и правителството на Палестина.


„Ние сме много окуражени от връзките с България. Винаги виждаме възможност за тяхното активизиране и даваме най-доброто от себе си“, каза Рияд ал Малки. Той благодари на страната ни за подкрепата, която оказва за осигуряване на стипендии на палестински студенти в български университети.


Специално внимание в разговорите бе отделено и на икономическите контакти като двете страни ще работят за засилване на връзките между бизнеса и увеличаване на двустранния стокообмен. Работи се и по подписване на споразумение за сътрудничество между търговските камари на България и Палестина. През 2019 г. българският износ е бил на стойност 800 000 долара, а за първото полугодие на 2020 г. - 400 000 долара.


„Към момента стокообменът ни е доста нисък. Надявам се да видя повече български продукти на вашия пазар и повече палестински продукти у нас, когато установим по-близко сътрудничество между търговските ни камари“, каза Екатерина Захариева.


Тя отбеляза и интереса на палестинците към българския туризъм, за който спомага и работещата в Рамалла българска консулска служба. „Досега 100 процента от подалите заявление тук за българска виза са получили такава. Надявам се този интерес към България да е фактор за активизиране на икономическите връзки и туризма. Бих искала да видя повече палестински туристи в България“, каза външният ни министър.


Екатерина Захариева и Рияд ал Малки обсъдиха и кризата с коронавируса, ситуацията в региона и Близкоизточния мирен процес. Вицепремиерът Захариева засвидетелства значението, което България придава на връзките с Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на конфликта по между им.


„Ние сме приятели и на двете страни. Смятам, че България може да играе важна роля като приятел и на двете. Вярваме, че единственият начин са преки преговори с Израел, за да се постигне приемливо и за двете страни, справедливо и устойчиво решение в съответствие с принципа за две държави“, каза Екатерина Захариева.


По време на разговорите на вицепремиера Захариева с премиера Мохамед Щайе бе отбелязано желанието и на двете страни за развиване и активизиране на отношенията в бизнеса и туризма. Мохамед Щайе изтъкна историята на добрите българо-палестински връзки. Обсъдени бяха и международни въпроси с акцент върху постигането на траен мир в региона на Близкия изток.

Последни публикации

Виж всички

Приказният коледен балет „Лешникотрошачката“ ще се играе през декември в Софийската опера

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | „Лешникотрошачката” е приказен балет в 2 действия, с хореография на Мариус Петипа и Лев Иванов, по музика на Пьотър Илич Чайковски. Либретото е по приказката на Ернс

МФ очаква дефицит по консолидираната фискална програма в размер на 183,2 млн. лв.

PRESS BG NEWS AGENCY, 30-11-2020 | На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към ноември 2020 г. се очаква да бъде отрицателно в разме

svetlina i blagosloviq - 2020.jpg

"Светлина и Благословия" -
благотворителна инициатива и концерт в подкрепа на децата от Дома за сираци в село Нови хан на Отец Иван и Отец Григорий.
Дарявайте директно по сметките на Дома.
Повече за кампанията - кликнете на банера! 

PRESS BG news agency е платформа за независима журналистика. Тя бе създадена на 3-ти март 2020 г. 
Основател, издател и главен редактор е Иван Върбанов.
PRESS BG news agency излъчва новини от България.

За контакти: pressbgnewsagency@gmail.com
Всички права са запазени © 2020
===============================
PRESS BG news agency is a platform for independent journalism.
She was created on 3 of March 2020.
Owner, publisher and Editor-in Chief is Ivan Varbanov.
PRESS BG news agency publish news from Bulgaria.
Contact: pressbgnewsagency@gmail.com

All rights reserved ©2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now